Asociația Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă totala susținere a marșului organizat de judecătorii din Polonia

Urmare a apelului Asociației Judecătorilor din Polonia ”IUSTITIA” de solidarizare cu evenimentul ”SILENT MARCH”, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, organizație neguvernamentală și profesională a judecătorilor, membră a Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ-AEM) şi a Asociaţiei Internaţionale a Judecătorilor (IAJ-UIM), își exprimă totala susținere a marșului organizat de judecătorii din Polonia la 11.01.2020, în orașul Varșovia și,  pe această cale se alătură demersului de apărare a statului de drept și independenței justiției.

Principiile Fundamentale ale Independenţei Justiţiei, presupun îndatorirea tuturor guvernelor şi a celorlalte instituţii de a respecta independenţa puterii judecătorești, astfel încăt judecătorii să-şi îndeplinească atribuţiile în modul corespunzător, în absența oricăror prevederi capabile să altereze încrederea în competenţa, independenţa şi imparţialitatea judecătorului.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, consideră inadmisibile încercările politicului de limitare a independenței justiției și de sporire a influenței acestuia asupra sistemului judiciar. Independența justiției constituie o condiție intrinsecă de valorificare a statului de drept şi o garanție fundamentală a unui proces echitabil, astfel cum a fost evidențiat și de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în Avizul nr. 17 (2014).

În susținerea acestor valori, Asociația se raliază apelului Președintelui Asociației Europeane a Judecătorilor, domnul Igreja Jose Matos, adresat structurilor europene privind salvarea independenței sistemului judiciar din Polonia, și se alătură obiectivelor promovate în această adresare.