Cristina Țarină, fost director adjunct CNA: Eu nu cred că fiecare judecător în țara asta este corupt. Nu cred! 

Fosta directoare adjunctă a Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă, crede că e bine să se facă reforme rapid, dar e necesar să fii atent la reguli și să nu le încalci. Afirmația a fost făcută pentru Radio Europa Liberă în contextul încercării guvernării de a face reforma justiției, transmite CURENTUL. 

„Și atunci când se spune că judecătorii încalcă procedurile și obiecțiile de proceduri le fac tocmai cei care la rândul lor nu se sinchisesc deloc să încalce procedurile, atunci eu nu știu de ce neapărat ăștia-s buni și ăștia nu sunt buni. Or, judecătorii sunt cei cărora zi de zi li se încredințează să trimită oameni la pușcărie pe viață, de exemplu, să pună la închisoare, să achite, să condamne, să ia decizii foarte grave, să confiște averi. De ce ei sunt buni să facă asta pentru noi toți cei despre care nu se discută în spațiul public, da?, pentru că noi discutăm doar politicienii cu cazuri de rezonanță, dar în afară de cazurile de rezonanță, justiția are de soluționat sute de mii de cazuri”, spune Cristina Țărnă.

Fosta directoare adjunctă a CNA spune că judecătorii pot să se implice în reforma justiției.

„Ei sunt oameni cărora li se încredințează niște hotărâri atât de importante și atât de grave pentru soarta atâtor oameni. De ce ei nu pot?… Să vedem ce cred ei despre cum ar putea fi lucrurile îndreptate? Până acum toate reformele în justiție le-au făcut politicienii și toate reformele în justiție s-au făcut împotriva voinței judecătorilor. Nu este o premieră că această guvernare încearcă să facă reforme fără să întrebe judecătorii ce cred, toți ceilalți au făcut la fel.

Și dacă toți ceilalți au făcut la fel, rezultatul nu a fost mai bun. Care-i problema să-i pui ei la masă și să încerci să discuți cu dânșii? Care-i problema să vezi totuși pe cine o să aleagă această breaslă?… Eu nu cred că fiecare judecător în țara asta este corupt. Nu cred! Când merg prin instanțe, eu nu am senzația că toți judecătorii sunt o problemă și sunt convinsă că sunt mulți judecători cu probleme, dar eu nu cred că fiecare-i cu probleme. La aceea cum sunt oameni și oameni și în Parlament, și în Guvern, și în justiție. De ce să nu le dăm o șansă?”, se întreabă Cristina Țărnă.

Cristina Pendea