Șapte magistrați au fost numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani)

Potrivit unui decret prezindențial, publicat în Monitorul Oficial din 31 mai, au fost numiți în funcție următorii judecători:

  • Olga Boțan, Judecătoriei Chișinău;
  • Vladislav Holban, Judecătoriei Chișinău;
  • Gheorghe Stratulat, Judecătoriei Chișinău;
  • Alina Tihonschi, Judecătoria Drochia;
  • Svetlana Ghercavii, Judecătoria Bălți;
  • Elena Lupan, Judecătoria Strășeni;
  • Natalia Moldovanu, Judecătoria Chișinău.

Decretul de numire a celor șapte magistrați intră astăzi în vigoare.

Alina Tihonschi, Svetlana Ghercavii, Elena Lupan și Natalia Moldovanu au fost numite în funcție în anul 2014. Acestea au îmbrăcat mantia de judecător după mai mulți ani de activitate în calitate de funcționari ai diferitor instanțe de judecată din țară. Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor le-a acordat celor patru judecători calificativul ”foarte bine” în urma evaluării.

Și magistrații Olga Boțan, Vladislav Holban și Gheorghe Stratulat au fost evaluați cu ”foarte bine” de Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor.

Potrivit Constituției, judecătorii instanţelor judecătoreşti se numesc în funcţie de preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii. Judecătorii care au susţinut concursul sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După acestuia, magistrații sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.

Tot astăzi intră în vigoare decretul de numire a judecătorilor Roman Mazureț și Alexandru Sandu, prin transfer, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Cei doi magistrați au fost selectați în urma concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător această instanță, după ce vicepreședintele instanței s-a plâns de volumul mare de dosare care revin judecătorilor de la Ciocana.