Întrevederea președintelui Curții Supreme de Justiție Ion Druță cu Ambasadorul Suediei la Chișinău Anna Lyberg

Miercuri, 27 martie, președintele Curții Supreme de Justiție Ion Druță a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar Anna Lyberg și a reprezentanților Ambasadei Regatului Suediei în Republica Moldova.

Președintele CSJ a apreciat sprijinul valoros oferit de către Suedia în procesul de reformă a sectorului justiției, mulţumind oaspeților pentru interesul manifestat față de procesele care au loc în cadrul instituției și pentru amabilitatea cu care s-a dat curs invitației. Dl Druță a subliniat că reformele demarate în justiție vor avea continuitate, iar colaborarea cu partenerii externi are menirea de a impulsiona proceselor de transformare în justiție, inclusiv în domeniile de comunicare cu justițiabilii și societatea civilă. Dialogul s-a axat în mare parte pe aspecte ce țin de situația actuală în justiție, progresele și provocările în reforma sistemului judiciar, dar și pe cooperarea internațională, cu accent pe promovarea schimburilor de bune practici în ariile de interes comun. Întrevederea a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere și o discuţie fructuoasă.

La rândul său, Ambasadorul Anna Lyberg a reiterat disponibilitatea Suediei de a sprijini în continuare Republica Moldova pe dimensiunea justiției, astfel încurajând actorii din sistem să persevereze pe calea reformelor, inclusiv cele prevăzute în Acordul de asociere cu UE, în particular, reformarea justiţiei și combaterea corupţiei. Excelența Sa a informat despre inițierea unui proiect în colaborare cu PNUD, în vederea accesului la justiție la nivel local, în care să fie antrenați profesioniști de nivel local, dar și societatea civilă.  

,,Intenționăm să sprijinim în continuare ONG care au tangență cu activitatea sistemului judecătoresc. Considerăm deosebit de important de a avea o comunicare eficientă cu mass-media și cu societatea civilă în ansamblu,, a accentuat Ambasadorul Anna Lyberg. În această ordine de idei, dl Druță a informat că într-un viitor apropiat, în cadrul Curții Supreme de Justiție va activa într-un nou format structura responsabilă de comunicare cu presa și cu organizațiile non guvernamentale.

Președintele Curții Supreme de Justiție a calificat întâlnirea cu Ambasadorul Suediei drept una fructuoasă,utilă şi completă. Cei doi oficiali au evidenţiat necesitatea de a continua și aprofunda dialogul colaborării.