PD anunță un proiect de modificare a Constituției cu privire la judecători

Partidul Democrat va înainta Legislativului un proiect modificare a Constituției, astfel încît judecătorii să poată fi aleși de popor. Despre acesta a anunțat liderul PD, Vlad Plahotniuc, în urma ședinței săptămînale a formațiunii. Potrivit lui, instituirea unui asemenea mecanism de numire a judecătorilor este necesar pentru a asigura independența justiției. Politicianul admite că percepția existentă în societate la acest capitol este una negativă.
„Noi am făcut în ultimii doi ani mai multe reforme decît celelalte guvernări. Aceste reforme au avut menirea să întărească independența justiției și să facă ca judecătorii să lucreze pentru oameni, cum este în țările cu democrație avansată. Cu toate astea persistă percepția că acest domeniu nu este independent față de anumite grupuri de interese. De aceea am pregătit un proiect prin care vom însărcina Comisia juridică Parlamentului să elaboreze un proiect de modificare a Constituție care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor”, a declarat politicianul. Proiectul de modificare a Constituției în partea ce ține de alegerea judecătorilor, astfel încît aceștia să poate fi desemnați de popor, urmează a fi dezbătut cu societatea civilă și grupurile profesioniste interesate, a mai anunțat el.

Proiectul de modificare a Constituției în partea ce ține de alegerea judecătorilor, astfel încît aceștia să poate fi desemnați de popor, urmează a fi dezbătut cu societatea civilă și grupurile profesioniste interesate, a mai anunțat el.