Victor Micu: «Acum, toți se pricep în justiție, chiar dacă au absolvit Facultatea de Agricultură»

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, a dezvăluit că judecătoarea Rodica Berdilo, care a invalidat alegerile locale noi din Chișinău, s-a adresat cu o cerere prin care solicită ca CSM să ia atitudine în cazul său.

În același timp, acesta a declarat că nu se poate exprima vizavi de legalitatea unei hotărâri judecătorești, mai ales, în contextul în care aceasta a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție – ultima instanța națională – decizia căreia este irevocabilă.

„Conform Codului de etică, judecătorii nu au dreptul să comenteze hotărârile colegilor. Sunt interzise comentariile. Nu are dreptul CSM să se expună la faptul dat și nici nu poate sesiza Inspecția judiciară pe acest caz. Este o hotărâre care a fost menținută de două instanțe. Sunt alți subiecți care ar putea să o facă. Din câte am înțeles a fost deja înaintată o astfel de sesizare. Dar, repet, Inspecția judiciară nu este o instanță de judecată și nu poate verifica decât dacă judecătorul a încălcat Codul de etică sau dacă a respectat procedura disciplinară, pe fondul cauzei nu are niciun drept să se expună”, a explicat Victor Micu la emisiunea „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

„Întotdeauna când este un an electoral, sistemul judecătoresc rămâne „mătura”. Ce nu s-ar face, vinovat este sistemul judecătoresc. S-a filmat la început și la sfârșit. Procesul de judecată nu este un teatru sau altceva. Trebuie să fie respectată intimitatea și anumite proceduri. S-au deprins în Republica Moldova, că dacă este în instanță, poate să intre cu piciorul, să se urce, n-are nicio treabă să vorbească la telefon. Toți care vorbesc despre reforma justiției, în mai parte, nu cunosc ce înseamnă ea. Este clar că poate nu s-a realizat tot ce s-a dorit, pentru că nu este așa de simplu. Pe cine nu întrebi acum, toți se pricep în domeniul justiției, chiar dacă au terminat Facultatea de Agricultură”, a adăugat Victor Micu.

Totodată, acesta a menționat că la ședința următoare a CSM care va avea loc pe data de 3 iulie va fi examinată cererea judecătoare Rodica Berdilo. Agenda ședinței va fi publicată vineri pe site-ul oficial al CSM.

Sursa: Realitatea.md