Delegația AJRM a participat la Reuniunea de primăvară a Asociației Europene a Judecătorilor de la Berlin

Delegația Asociației Judecătorilor din Republica Moldova, reprezentată de către  Eugeniu Pşeniţa, preşedintele Judecătoriei Edineţ  și Denis Băbălău, Judecător, Judecătoria Chişinău, sediul Central, săptămîna trecută au participat la  Reuniunea de primăvară a Asociației Europene a Judecătorilor, sub egida președintelui EAJ José Igreja Matos, dar și a președintelui IAJ Christophe Régnard și a secretarului general al IAJ, Giacomo Oberto, eveniment desfășurat la Berlin.  Forumul european anual e reunit magistrați din 42 de state. În cadrul dezbaterilor din capitala Germaniei au fost abortate mai multe subiecte de importanță majoră privind independența justiție precum și pericolele pentru statul de drept în Europa, între care: indepentanța justiției în Polonia, Turcia, România și Serbia.

În urma dezbaterilor, în vederea statelelor vizate au fost adoptate mai multe rezoluții:

  • Rezolutia asupra modificării art.2 din Tratatul UE;
  • Rezoluția privind necesitatea actualizării principiilor de bază ale ONU privind independența sistemului judiciar din 1985;
  • Rezoluția privind Polonia;
  • Rezoluția privind Serbia;
  • Rezoluția privind Turcia.

La inițiativa președintele IAJ Christophe Régnard, plenul Reuniunii Asociației Europene a Judecătorilor a adus în discuție problema corupției din Guatemala și Costa Rica, Una dintre preocupări fiid necesitatea prezenței cît mai active a asociației judecătorești în regiune și asistența IAJ. Un alt aspect important a constituit posibilitatea alocării resurselor necesare familiilor judecătorilor din Turcia.

Conducerea Asociației Europene a Judecătorilor a remarcat buna organizarea a Reuniunii anuale de la Chișinău (mai 2017), precum și conținutul de idei al Revistei ,,Themis,,, publicație AJM care a oglindit pe larg evenimentul.