COMUNICAT DE PRESĂ.  Integritatea actorilor din justiție, discutată public cu jurnaliștii și societatea civilă

16 noiembrie 2017, ChișinăuMinistrul Justiției, Vladimir Cebotari, a participat la discuțiile publice privind integritatea în sistemul justiției. Evenimentul a reunit oficiali din domeniu, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile. Au fost puse în balanță progresele reformei din justiție și actualele provocări.

 Vladimir Cebotari a afirmat că: „avem responsabilitatea de a elabora politici pentru ca orice tentativă de corupție să fie prevenită, iar orice faptă de corupție să fie pedepsită. Totodată, să asigurăm o viață prosperă cetățenilor, pentru că aceasta poate preveni corupția”.

Discutând despre integritate, ministrul a menționat că toleranța față de actele corupției fac parte din cultura societății noastre: „Integritatea nu înseamnă doar legi bine elaborate. Există cel puțin 2 părți implicate – agentul public și persoana care comite acțiuni de corupție”.

În contextul aprecierilor acordate rezultatelor reformei din sectorul justiției, s-a vorbit și despre adoptarea legilor din „pachetul de integritate”. Vladimir Cebotari a menționat că nu este deplin mulțumit de starea lucrurilor, deoarece Autoritatea Națională de Integritate (ANI) încă nu este funcțională, iar soft-ul prin intermediul căruia trebuie prezentate declarațiile de avere ale funcționarilor nu este implementat.

Prezenți la eveniment, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii, Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Freedom House au comunicat despre transparență, publicarea depersonalizată a hotărârilor judecătorești, documentarea materialelor jurnalistice a cazurilor de corupție, dreptul de acces la informație, în corelație cu aspirațiile de consolidare a democrației statului nostru.

Pentru mai multe informații, contactați
Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției
tel: (+373 22) 20 14 40 / e-mail: presa@justice.gov.md