Mihai Poalelungi: Judecătorii nu sunt şi nu trebuie să fie purtători de mesaj ai politicienilor

223397Judecătorii nu sunt şi nu trebuie să fie purtători de mesaj ai politicienilor. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, la Reuniunea anuală a Asociației Europene a Judecătorilor, care a avut loc, astăzi, la Chişinău.
La eveniment s-a discutat despre implicarea politicului în sistemul judecătoresc. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a remarcat că situaţia din domeniul justiţiei s-a îmbunătăţit, în urma reformelor.
„Judecătorii nu sunt şi nu trebuie să fie purtători de mesaj ai guvernanţilor. Atenţia noastră trebuie să se îndrepte în mod firesc la independenţa noastră, la atitudinele şi la valorile pe care unii ne le contestă”, a spus preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Justiţie a declarat că mai multe ţări din Europa se confruntă cu problema dependenţei judecătorilor de politic.
„Nu pot să nu remarc situaţia dramatică din Turcia, unde 4.000 de judecători şi procurori au fost suspendaţi din funcţie. Vreau să aduc mulţumiri Moldovei pentru că apără valorile independenţei puterii judecătoreşti, dar şi pentru acţiunile desfăşurate împreună”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Justiţie, Christophe Regnard.
„În ultimii ani sistemul judiciar din Republica Moldova a trecut prin reforme mai radicale, care au creat toate premizele ca inclusiv judecătorii să aibă un cadru legal confortabil şi clar, pentru a fi în slujba cetățeanului, s-a realizat excluderea politicului din justiţie”, a menționat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu

La eveniment au participat judecători din peste 40 de țări. Asociația Europeană a Judecătorilor reprezintă grupul regional al Asociației Internaționale a Judecătorilor.