Mesajul de salut al preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor din Moldova în deschiderea Reuniunii Anuale a Asociaţiilor Europene a Judecătorilor

Domnule preşedinte al Parlamentului Adrian Candu, onorată asistenţă, stimaţi oaspeţi, dragi colegi şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

IMG_3377cvÎn calitate de gazdă, sînt onorat să vă adresez un călduros cuvînt de salut şi să vă zic înainte de toate un „Bine aţi venit în Republica Moldova”. Îmi face o deosebită plăcere să anunţ deschiderea oficială a Reuniunii Anuale a Asociaţiilor Europene a judecătorilor, aici în capitala Republicii Moldova, în prezenţa unei alese audienţe din ţară şi din străinătate.

În ultimii ani, cu majoritatea dintre Dumneavoastră ne-am întîlnit la diverse reuniuni de specialitate, la care am lansat mai multe iniţiative de colaborare. Iată de ce, de la această tribună, pot afirma cu certitudine că ne sînteţi prieteni, dar şi parteneri.

În aceste zile vom încerca să abordăm subiecte de interes major pentru societate, dat fiind faptul că justiţia, prin difiniţie, este temelia statului de drept.

Consider că acest eveniment este un exerciţiu deosebit de util pentru justiţia din Republica Moldova, care va impulsiona parteneriatul între instituţiile statului şi societate în ansamblu.

Mai mult decît atît, rămîn ferm convins că acest schimb de idei va contribui plenar la dezvoltarea spiritului de cooperare multilaterală în justiţie, aşa încît să pregătim terenul pentru o implicare dinamică în proiecte ambiţioase de aliniere la standardele europene. Toate acestea în numele unui obiectiv general recunoscut – Asociațiile Judecătorilor sînt acele instituții care trebuie să contribuie la ridicarea profesionalismului judecătorilor şi să dea semnale de alarmă atunci cînd în interiorul sistemului de justiție ceva nu funcționează. Toate aceste elemente necesită o analiză completă cu multiple aspecte pe care sînt convins că le veţi aborda în cadrul Reuniunii noastre de astăzi.

Pe final vreau să subliniez că spiritul de colaborare dintre Asociaţiile europene judecătoreşti denotă voinţa statelor noastre de a trece la o nouă etapă de cooperare şi reformare. În această ordine de idei, simţim sprijinul Uniunii Europene, în acest proces deosebit de valoros.

Stimați prieteni, am convingerea că această Reuniune va spori şi mai mult conlucrarea între statele noastre și vor fi conturate noi inițiative care ar dinamiza procesele de cooperare şi dezvoltare care au loc în tot spaţiul European.

Pe această notă optimistă vă îndemn la o discuţie sinceră, la un dialog deschis şi profesionist. Totodată, vă îndemn să cunoaşteţi îndeaproape oamenii acestui plai, tradiţiile, obiceiurile şi culorile ţării noastre.  Deseori, toate acestea ascund înţelesuri profunde şi consolidează fericit relaţiile interumane.

Încă o dată Vă mulţumesc pentru prezenţă şi vă urez succese în derularea  Reuniuni internaţionale de la Chişinău, ediţia 2017!