Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: în România judecătorii sunt independenți și imparțiali

 

dna-foto430x250Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat în cadrul unui forum pe teme de justiție la Chișinău, că cel mai important lucru pentru un procuror este să aibă un cadru legal adecvat în care își poate exercita meseria și să nu existe presiuni din partea nimănui inclusiv a șefilor de pe linia ierarhică.

„În România judecătorii sunt independenți și imparțiali, procurorii sunt independenți și se bucură de stabilitate în funcție. Acest lucru, din perspectiva mea, este premiza cea mai importantă atunci când vorbim de lupta cu corupția. În România, nimeni nu poate să dea indicații unui procuror să deschidă o investigație, să închidă o investigație, cum să facă o investigație, ce probe să administreze. Nici șeful ierarhic, nici ministrul Justiției, nici șeful Parlamentului, nici președintele țării, nici parlamentarii, nici măcar eu, ca șef al DNA nu pot să dau dispoziție unui coleg să deschidă sau să închidă o anumită anchetă”, a constatat Laura Codruța Kovesi.

Ea a mai adăugat că instituțiile de justiție, în cazul R. Moldova – Centrul Național Anticorupție, trebuie să iasă de sub controlul politicului. „În România, despre relația cu Parlamentul vă pot da un exemplu din experiența mea ca procuror general. În 2007 am primit o solicitare în fața Parlamentului, care a deschis o anchetă parlamentară cu privire la anumite aspecte și am fost citată să dau explicații. Am trimis un răspuns și am spus că refuz să mă prezint, pentru că eu nu sunt subordonată Parlamentului și dacă cineva este nemulțumit de activitatea procuraturii sau a vreunui procuror, poate sesiza Consiliul Superior al Magistraturii, care mă poate chema să sau explicații”, a mărturisit Laura Codruța Kovesi.

Minunile în justiție nu se vor produce peste noapte

Laura Codruța Kovesi a făcut și o serie de declarații legate de arestarea recentă a mai multor magistrați din R. Moldova. „Ceea ce fac colegii de la Procuratura Anticorupție în acest moment este un început. Dacă este un început bun sau nu, vom vedea în timp. Să nu vă așteptați că în trei luni veți combate corupția din Republica Moldova. Nu se poate acest lucru”, a spus demnitarul din România.

La rândul său, directorul Centrului Național Anticorupție de la Chișinău, Viorel Chetrari, a criticat ultimele reforme în domeniul justiției, cele cu privire la reforma Procuraturii și a Autorității Naționale de Integritate, argumentând că sunt prea dese schimbările de legislație și că acest lucru ar vicia activitatea eficientă a CNA.

„Din păcate, reforma procuraturii și cea a CNI au fost făcute fără a ține seama în același timp de activitățile și mandatul CNA, iar acum se pune foarte multă presiune pentru a grăbi o nouă reformă, ceea ce mie mi se pare nu tocmai corect. Avem mai sus exemplul reformării CNI, o reformă despre care nu putem spune că ar fi fost grăbită și care a generat blocaje în activitate”, a declarat Viorel Chetrari. La forumul moldo-român au participat conducătorii instituțiilor de drept din Republica Moldova și România. Pe lângă șefii DNA și CNA, au mai ținut discursuri și șeful Procuraturii Anticorupție de la Chișinău, conducătorii Consiliilor Magistraturilor și cei ai Autorităților de Integritate din ambele state. Forumul moldo-român în domeniul justiției, se desfăşoară în perioada 10-11 noiembrie la Chişinău.