Va fi organizată Agenţia de administrare a instanţelor judecătoreşti

În Republica Moldova va fi instituită Agenţia de administrare a instituţiilor judecătoreşti. Guvernul a aprobat în şedinţa din 18 mai, proiectul de lege cu privire la organizarea şi funcţionarea acesteia. În cadrul şedinţei, ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, a specificat că instituţia are misiunea de a susţine buna activitate a sistemului judecătoresc şi de a consolida autonomia acestuia. Agenţia va fi creată în baza reorganizării Departamentului de Administrare Juridică din cadrul Ministerului Justiţiei şi va asigura activitatea organizatorică a instituţiilor judecătoreşti, va ţine evidenţa şi analiza statisticii judiciare şi va dezvolta sistemul

informaţional judiciar. Totodată, structura nou formată va gestiona activitatea de instruire a personalului judecătoriilor şi va asigura managementul financiar, controlul şi auditul intern al acestor instanţe. De asemenea, Agenţia va facilita utilizarea şi perfecţionarea Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor, care permite administrarea electronică a dosarelor judecătoreşti şi a sistemului de înregistrare audio a şedinţelor de judecată, în scopul asigurării protecţiei datelor înregistrate. Organizarea Agenţiei de administrare a instituţiilor judecătoreşti face parte din angajamentele asumate de către Guvern în reformarea justiţiei.

În debutul şedinţei de Guvern, premierul Pavel Filip a spus că sistemul judecătoresc trebuie curăţat ca să fie asigurate toate condiţiile pentru funcţionarea unei justiţii corecte şi independente. Prim-ministrul a anunţat că, la solicitarea ministrului justiţiei, în calitatea sa de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis înaintarea către preşedintele Nicolae Timofti a propunerii de eliberare din funcţie, pentru abaterile disciplinare comise, a judecătorului care a instrumentat cazul prejudicierii bugetului Biroului Naţional al Asiguratorilor Auto.