Victor Micu, președinte CSM: „Un cetățean informat poate contribui la reformarea Justiției”

Poza-emisiune430x250Oamenii-cheie, responsabili de mersul reformei în justiție, au fost chemați la raport în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul național de televiziune. Aceștia au vorbit despre principalele realizări și situația actuală din domeniul justiției.

O atenție deosebită s-a acordat noilor instrumente automatizate din sistemul judecătoresc, care exclud implicarea factorului uman și, ulterior, coruperea actului de justiție.

„Datorită Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) s-au redus considerabil șansele ca un judecător sau un angajat să intervină pentru a repartiza un anumit dosar unui anumit judecător”, a declarat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu.

Prezentă la dezbateri, vice-ministrul Justiției, Sabina Cerbu, a ținut să menționeze că, la etapa actuală, reforma Justiției este pe calea cea dreaptă, iar un element definitoriu al succesului reformei este voința politică.

„Este evident că suntem pe drumul cel bun, iar datorită suportului oferit de SUA și UE, care ne-au ajutat să implementăm programele PIGD și Femida, ce  permite înregistrarea audio a ședințelor de judecată, autoritățile pot asigura acea transparență necesară în sistemul judecătoresc”, a spus în cadrul emisiunii Sabina Cerbu.

Un alt aspect spre care s-au orientat dezbaterile din platou a fost cel al informării cetățenilor despre drepturile pe care le au aceștia în cadrul sistemului judecătoresc. „Atunci când oamenii cunosc posibilitățile pe care le oferă sistemul, se exclud, practic, șansele ca aceștia să fie înșelați sau să contribuie la coruperea procurorilor sau judecătorilor”, a afirmat Victor Micu în cadrul emisiunii.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii, cu suportul Programului USAID de Consolidare a Instituțiilor Statului de Drept (ROLISP), desfășoară o campanie de informare a cetățenilor privind automatizarea instanțelor judecătorești, în special prin Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD) și Sistemul de înregistrare audio a ședințelor de judecată ”Femida”.

Tot în cadrul talk-show-ului a fost prezentată și platforma instante.justice.md, un portal unic al instanțelor de judecată, pe care justițiabilii îl pot accesa pentru a fi la curent cu mersul dosarelor proprii.

„Această platformă bucură societatea civilă, întrucât oferă un grad sporit de transparență și acces la dosarele ce se află pe rol”, a menționat Lilia Ioniță de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției.

Un interes deosebit față de reforma justiției l-au manifestat și tinerii prezenți în platoul emisiunii, care au acordat note și s-au expus asupra situației actuale din justiție.

Tot în cadrul dezbaterilor de la Moldova 1, Victor Micu a notat mersul reformei cu 8,5 puncte din 10 și a concluzionat prin speranța ca la următoarea emisiune să se vorbească despre cât de mult s-a îmbunătățit situația din domeniu și despre cât de corecți sunt judecătorii din Republica Moldova.

De remarcat faptul că în cadrul campaniei de informare a cetățenilor privind automatizarea instanțelor judecătorești a fost realizat un spot educativ în care se prezintă beneficiile sistemelor informaționale în instanțe pentru justițiabili.