Asistenţă tehnică pentru reforma justiţiei din Republica Moldova din partea Uniunii Europene

Justitiei3_430x250Prim-ministrul Iurie LEANCĂ împreună cu Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Dirk SCHUEBEL, pe 7 august au lansat  proiectul de asistența tehnică pentru coordonarea reformei sectorului justiției din Republica Moldova. Proiectul va fi pus în practică în următorii trei ani și îşi propune să transforme sistemul judiciar în unul eficient, independent, transparent și profesional.

Iurie LEANCĂ a declarat că asistența respectivă este un sprijin considerabil pentru dezvoltarea Republicii Moldova. ”Sunt convins că vom avea o justiție echitabilă în urma aplicării acestui proiect. A venit timpul să trecem de la etapa de constatare a problemei, la cea de soluționare a acesteia. Nu suntem primul stat post-sovietic care se confruntă cu corupția în sistemul judiciar, din acest motiv, nu trebuie să reinventăm bicicleta. Vom prelua cele mai bune practici pentru edificarea unui stat bazat pe respectarea legii și în care justiția este egală pentru toți”, a afirmat Premierul.

Dirk SCHUEBEL a remarcat că reforma justiției va influența direct relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. ”Protecția și promovarea statului de drept, a drepturilor omului și a democrației sunt esențiale pentru stabilitate, o justiție corectă și asigurarea oportunităților egale pentru toți cetățenii. Sperăm că proiectul lansat astăzi va contribui la obținere unui dintre cele mai importante obiective pe calea dezvoltării – crearea unei justiții corecte și egale pentru toți”, a remarcat Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

La rândul său, ministrul Justiției, Oleg EFRIM a menționat că de asistența tehnică oferită de Uniunea Europeană pentru reformarea justiției vor beneficia toate instituțiile implicate în proces.

Asistența tehnică este oferită în baza unui Acord care prevede acordarea a 60 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru reforma justiției din Republica Moldova.

Biroul comunicare și relații cu presa